Chrzan - naturalny antybiotyk - przepis na domowy utarty chrzan

środa, marca 23, 2016


Pewnie każdy z nas ma te smaki i zapachy świąt zakodowane w sobie. Nieświadomie przyswojone w dzieciństwie pozwalają przenieść się w czasie. Dla mnie takim smakiem zbliżających się świat Wielkanocnych jest bez wątpienia chrzan.
Ucierany zawsze ręcznie z wykopywanych korzeni, tak ostry, że łzy kapały (jako dziecko podjadałam przede wszystkim ćwikłę, która chociaż też ostra to jednak była bardziej akceptowalna). Ucieranie chrzanu było u nas w domu czynnością prawie rytualną. Męski przedstawiciel rodziny brał szpadel na ramię i jak prawdziwy mężczyzna szedł ukopać chrzanu. Jak już świeże korzenie były ucierane to nie było zakamarka w domu w których nie słychać było kichania.



Chrzan pakowaliśmy do słoików i później wykorzystywaliśmy jedząc na kanapkach czy dodając do zup.

Już wkrótce Wielkanoc, pewnie u większości z Was na stołach pojawi się chrzan więc tym bardziej chciałam Wam zwrócić uwagę na to co znajduje się na półkach sklepowych.

Większość z nas nie zwraca uwagi na skład produktów a Ci, którzy nawet zwracają najczęściej pomijają tzw. produkty bezpiecznie zadokowane w naszej podświadomości np.  kefir, śmietanę, ser żółty, chrzan - no bo cóż takiego może dodatkowo zawierać słoik chrzanu? Przecież to oczywiste - chrzan!
I oczywiście zawiera ale niestety nie tylko. Jak się okazuje słoik chrzanu może być tak samo napakowany dodatkowymi składnikami jak każdy inny. Ale o tym za chwilę.

Najpierw rzecz najważniejsza - dlaczego w ogóle jeść chrzan i kilka słów o historii.

DLACZEGO WARTO JEŚĆ CHRZAN

Chrzan pospolity (Armoracca Rusticana) to powszechnie występująca roślina z rodziny krzyżowych (należą do niej warzywa kapustne, rzepa, rzeżucha, gorczyca, rzepak), jej pochodzenie nie jest do końca ustalone. Większość źródeł przyjmuje, że chrzan pochodzi ze wschodniej Europy. Jadalne są praktycznie wszystkie części rośliny: korzenie, liście, młode pędy, kwiaty.
Chrzan wytwarza długie rozgałęzione korzenie, rozmnaża się wegetatywnie czyli odbija z korzeni. Po wykopaniu korzenia możemy chrzan zasadzić również u siebie, nawet w donicy na balkonie - spokojnie się przyjmie. Oczywiście nie zapewnimy mu takich warunków przestrzennych jak w stanie naturalnym ale krzaczek na własne, skromne potrzeby możemy wyhodować.

Chrzan tak jak pozostałe rośliny z rodziny krzyżowych zawiera glukozynolany dzięki którym warzywa mają charakterystyczny zapach i smak. Glukozynolany należą do związków fitochemicznych - specyficznych związków chemicznych występujących w roślinach, którym przypisuje się silne działanie antynowotworowe.
Związki fitochemiczne pełnią w roślinach różne funkcje, ogólnie przyjmuje się, że podstawową funkcją związków fitochemicznych jest ochrona roślin i umożliwienie im przetrwania w różnych warunkach środowiskowych. Z badań przeprowadzonych do tej pory wynika, że mają one także ogromny wpływ na organizm ludzki - wzmacniają go, chronią przed chorobami, również przed rakiem.
Spotkałam się z opinią, która z poziomu wiedzy rolniczej jest wysoce prawdopodobna, że rośliny z upraw ekologicznych mają tych związków dużo więcej ponieważ egzystując bez sztucznych nawozów i środków ochrony roślin wytwarzają więcej związków fitochemicznych aby lepiej się chronić. Takie rośliny przy prawidłowej technice i znajomości zasad upraw ekologicznych są zdrowsze, bardziej witalne i silniejsze - przy pomocy tylko naturalnych preparatów same potrafią bronić się przed niektórymi szkodnikami.
Wśród glukozynolanów wyróżniamy m.in. fitoncydy o działaniu przeciwdrobnoustrojowym.
Właściwości bakteriobójcze, rozgrzewające chrzan zawdzięcza glikozydowi synigrynie, która występuje również u wielu kapustnych.
Chrzan zawiera sporo wit. C, związki w nim zawarte działają pobudzająco na serce, obniżają ciśnienie krwi.
Chrzan działa również przeciwreumatycznie, moczopędnie, napotnie, odtruwająco, wspomaga trawienie. 
Stosowany w postaci okładów działa przeciwbólowo, łagodzi nerwobóle, bóle stawów. 
Chrzan bogaty jest w siarkę, jod, żelazo, wapń i magnez.
Dzięki prawdziwemu bogactwu swoich składników ogólnie wzmacnia organizm w walce z infekcjami, pomaga przy zapaleniu zatok, wspomagana leczenie płuc, oskrzeli, przeciwdziała szkorbutowi. Jego zapach doceni każdy kto cierpi na zatkany nos - lotne związku chrzanu poradzą sobie z tym bez problemu. Znalazłam informację, że w USA poleca się chrzan zwłaszcza w przypadku zatkanych nosów u małych dzieci - nawet niewielka ilość chrzanu ma tak intensywny zapach, że uporczywie zatkany nos udrażnia się momentalnie.

Zamiast nadużywania antybiotyków, faszerowania się środkami na przeziębienia warto sięgnąć po naturalne metody, które były stosowane przez lata. Rośliny lecznicze są wokół nas, po prostu z czasem zapomnieliśmy jak się z nich korzysta.

JAKI CHRZAN WYBRAĆ?
Od kiedy zmieniłam swoje postrzeganie żywności zawsze sprawdzam skład produktu, który kupuję. Jeśli myśleliście, że w słoiczku chrzanu jest tylko chrzan to możecie się zdziwić. Poniżej skład kilku popularnych chrzanów, jakie spotkanie w sklepach:

Chrzan śmietankowy - 20% zawartości korzenia chrzanu
Pozostałe składniki
- benzoesan sodu
- cukier
- guma guar (E412)
- guma ksantynowa (E415)
- kwas cytrynowy (E330)
- mleko w proszku pełne
- ocet spirytusowy
- olej rezpakowy
- pirosiarczyn sodu (E223)
- słodka serwatka w proszku
- śmietanka
- sól
- sorbinian potasu (E202)
- woda

Chrzan łowicki:
- cukier
- guma guar (E412)
- korzeń chrzanu
- kwas cytrynowy (E330)
- mleko w proszku
- ocet spirytusowy
- olej roślinny
- pirosiarczan sodu (E223)
- skrobia modyfikowana kukurydziana
- sól
- woda

Krem chrzanowy: zawartość chrzanu 4%
-aromat
- benzoesan sodu (E211)
- chrzan tarty
- cukier
- guma ksantanowa (E415)
- kwas cytrynowy (E330)
- ocet spirytusowy
- olej rzepakowy
- skrobia modyfikowana
- sól
- sól wapniowo-disodowa EDTA (E385)
- sorbinian potasu (E202)
- woda
- żółtko jaja kurzego

Chrzan staropolski:
- cukier
- guma guar (E412)
- guma ksnatanowa (E415)
- kwas cytrynowy (E330)
- mleko w proszku
- ocet spirytusowy
- olej roślinny
- pirosiarczyn sodu (E223)
- sól
- świeży korzeń chrzanu
- woda

Nie wszystkie z tych składników są potencjalnie niebezpieczne natomiast warto zadać sobie pytanie czy na pewno muszą one znaleźć się w składzie tartego chrzanu? Oczywiście nie muszą, większość z tych produktów to zagęszczacze i środki konserwujące. Jeśli tylko jest to możliwe zrezygnujemy z nich - wymaga to pewnego wysiłku ale jeśli w grę wchodzi nasze zdrowie to zdecydowanie warto.
W przypadku chrzanu potrzebujemy jedynie w wersji podstawowej: korzeń chrzanu, cukier, sól, sok z cytryny. Nic więcej nie jest potrzebne. Patrząc na składy powyżej łatwo możemy zobaczyć jak dużo jest tych dodatkowych składników w tak prostym produkcie.

Z substancji na które szczególnie trzeba zwracać uwagę warto unikać benzoesanu sodu - jest to środek konserwujący z odnotowanymi przypadkami astmy, pokrzywki. Mieszanka sztucznych barwników (np. w napojach) i benzoesanu sodu wpływa na pojawienie się nadpobudliwości u dzieci.
Z kolei pirosiarczan sodu rozkładany jest w wątrobie do siarczanów i wydalany z moczem. Może obniżyć zawartość witamin, wywoływać katar sienny, atopowe zapalenie skóry.

JAK PRZYGOTOWAĆ SWÓJ TARTY CHRZAN
Bardzo prosto :)
Potrzebujemy ukopany świeży korzeń chrzanu, który myjemy i cienko obieramy ze skórki.  Ścieramy go na tarce z drobnymi oczkami. Jeśli chcemy otrzymać mniej ostry produkt starty chrzan przelewamy niewielką ilością wrzątku.
Chrzan doprawiamy sokiem z cytryny, solą i cukrem. Możemy dodać nieco śmietanki (wtedy chrzan należy zjadać na bieżąco).

Jeśli nie mamy możliwości zrobienia chrzanu samemu warto na półkach sklepowych poszukać produktu z minimalną ilością zbędnych składników.

U nas już chrzan utarty :)


You Might Also Like

1 komentarze

  1. Super!
    Będę tu zaglądał :))
    Czekam na kolejne artykuły.

    OdpowiedzUsuń

Popular Posts

Like us on Facebook

Obserwatorzy